Kirjastogallerian kesänäyttelyt 2023
Haminan Kirjastogallerian kesänäyttelyt 2023 kokoaa alleen monta upeaa näyttelyä tänäkin vuonna!
Näyttelyt ovat avoinna ti-su klo 11–18, poikkeuksena syyskuun näyttely Vapaus 3.9.–29.9., mikä on avoinna Haminan pääkirjaston aukioloaikojen mukaan.
Näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy!
Kontrasti 4.6.–21.6.
Robert Schürmann on Haminassa 1972 syntynyt freelance-valokuvaaja, jonka ensimmäinen julkinen näyttely koostuu viimeisen seitsemän vuoden aikana otetuista valokuvista. Schürmannille valokuvaus tuli tutuksi jo nuorena isoisän kuvatessa paljon yhteisillä retkillä. Joitain kuvia myös lapsenlapsi pääsi napsimaan, mutta rajallisesti; filmi oli kallista. Sen sijaan diakuvien katselua riitti välillä kyllästymiseen asti.
Ensimmäinen digijärjestelmäkamera löysi Schürmannin käsiin 2000-luvun alussa. Kuvaus oli pitkään harrastus, mutta vuonna 2015 kuvaamisesta tuli vakavampaa. Juhla-, hää- ja valmistujaiskuvausten lisäksi tie vei kuvaajan moottoriurheilun pariin. Suomen, Baltian sekä Keski- ja Etelä-Euroopan moottoriradat ja varikot tulivat tutuiksi kuuden vuoden aikana. Kilpailujen ohessa kuvia on kertynyt upeista maisemista kauniisiin kaupunkeihin Venetsiaa ja Pariisia myöten. Tänä päivänä henkilökuvaaminen on edelleen Schürmannille se oma juttu luontokuvausta unohtamatta. Valon ja varjon tasapaino tai niiden tasapainottomuus, värien vastaisuus tai samansävyisyys on kohde sitten elollinen tai eloton, siinä on aina Kontrasti.
Yksityisnäyttely 4.7.–30.7.
Tuuli Meriläisen Modern Fairytales -teossarja kuvaa suomessa asuvien ihmisten luontokokemuksia muuttaen ne tarinan omaisiksi kohtauksiksi ja hetkeksi. Nämä hetket ovat jääneet ihmisten mieliin ja osa niistä on mahdollisia vain tänä aikana ihmisen historiassa. Meriläisen todistamat tai kuulemat tarinat hän liittää perinteisiin satuihin käyttäen hyväksi niiden tunnistettavuutta. Näin syntyy linkki menneisyyteen ja teokset ovat osa tarinankerronta jatkumoa ja tulevat olemaan yksi todistusaineisto meistä jälkipolville. Maalaukset ovat samalla kuvia menneisyydestä, sekä tästä hetkestä. Teosten mukana jälkipolville kulkeutuu tavallisten ihmisten tarinat ja kokemukset 2000-luvulta.
Kauris aiheisissa teoksissa keskitytään tunnelmien luomiseen. Meriläinen pyrkii visuaalisesti kauniiseen ilmaisuun ja tuomaan teoksilla iloa ja toivoa. Kauriissa Meriläistä viehättää niiden herkkyys ja haavoittuvuus.

Taiteilijasta
Tuuli Meriläinen on kotkalainen taiteilija ja valmistunut taidemaalariksi 2015. Meriläisen värikkäät ja tunnelmalliset eläin maalaukset ovat olleet esillä gallerioissa ja museoissa Suomessa sekä ulkomailla. Teoksissaan hän kuvaa usein kauriin vasoja, joiden kautta hän ilmaisee erilaisia tunnetiloja. Hänen maalauksissaan esittävät luontoelementit yhdistyvät herkkiin, mutta dynaamisiin väri pintoihin. Teoksillaan Meriläinen haluaa tuoda positiivisuutta ja väriä ihmisten elämään. Hän pyrkii visuaalisesti kauniisiin teoksiin.
Tutustu taiteilijan nettisivuihin täältä.

Vesihissi 4.8.–30.8.
Tiina Poutasen työhuoneen lähistöllä Pälkäneen Luopioisissa on noin kuusituhatta vuotta vanha Salminkallion kalliomaalaus. Sen tekijät olivat aivan eri kansaa ja käyttivät eri kieltä kuin nykyiset kantasuomalaiset. Kalliomaalaus oli lähtökohta teokselle Uuden maailman apinat. Salminkallion maalauksen selkeimmin erottuva yksityiskohta on salamaa tai salamakäärmettä pitelevä, usein shamaaniksi tulkittu hahmo. Uuden maailman apinoissa sen roolin on ottanut kultatamariini. Uuden maailman apinat, tamariinit ja marmosetit, ovat lajeina yhteisöllisempiä, rauhaarakastavampia ja hellempiä kuin ns. vanhan maailman apinat. Toinen tärkeä Uuden maailman apinoissa Poutasen toistama elementti on kallionhalkeamasta muodostuva punavärillä vahvistettu rajaviiva. Salminkallion maalauksen tekoaikaan vedenpinta on ollut vähintään kolme metriä nykyistä korkeammalla ja maalauskallio on noussut suoraan vedestä. Myös meidän ymmärryksellämme on häilyvä rajansa.

Taiteilijasta
Tiina Poutanen on kuvataiteilija ja kirjailija, joka asuu Tampereella ja työskentelee Luopioisten kirkonkylällä, Pälkäneellä.
”Olen eliöyksilö, jos omaan sanaani on uskomista, bakteerien, loisten ja parasiittien leppoisa ekosysteemi, olen sisäkkäisten taivaiden järjestelmä, osa metsää niin kuin nostokurjet, kerrostalot ja omenapuu. Osatekijät ovat elävässä vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, olen laajenevista kehistä kolmannessa, avaruudessa ja maan alla, ja tiedän että perspektiivi on harha johon tahdon uskoa, omanlaisensa vapaa tahto, omenapuun kyky muodostaa hedelmänsä, viestintää ja itsesäätelyä, mielenkaltainen ominaisuus, joka kiertää käden, kirveen, silmän, aivojen ja käden muodostamaa kehää, itsekorjaavaa järjestelmää ei voi rajata ihmiseen, omenapuuhun, syntyvä myytti unohdetaan, raja liikkuu ja muodostuu hälvenemällä, jotta tapahtumista saataisiin oikea kuva.”
Tutustu taiteilijan nettisivuihin täältä.

Vapaus 4.8.–29.9.
Haminan taideseura on kaikille taiteen tekijöille ja taiteesta kiinnostuneille tarkoitettu yhdistys. Seura järjestää kaksi näyttelyä vuodessa, joihin jokaisella halukkaalla seuran jäsenellä on mahdollisuus laittaa esille ainakin yksi työ. Tänä syksynä näyttelyn nimenä ja teemana on Vapaus. Jokainen tekijä tulkitsee yhdessä valittua teemaa omalla tavallaan, joten näyttelyssä on luvassa laaja kattaus erilaisia tyylejä tekniikoita ja tarinoita.