<p>Koe Joulun hiljaisuus kirkossa ja näe upea Alexander Reichsteinin valoinstallaatio kirkkopuistossa. Ohjelmat ovat osa Haminan Linnoituksen Joulun 2021 tapahtumia.</p>

ALEXANDER REICHSTEIN

He olivat täällä – They were here
Haminan ortodoksisen kirkon puistossa 3.12.2021 – 2.1.2022 klo 17-20 
(Suljettuna pe-la 24.-25.12.2021)

”Mikään ei katoa jäljettömiin. Kauan sitten sanottuja sanoja kuuluu edelleen, kuuluu hengitystä, kulkusten kilinää ja silkkimekkojen kahinaa”, sanoo taiteilija Alexander Reichstein (s.1957). Hänen valotaideteoksensa tuovat hiljaiseen ortodoksisen kirkon puistoon hahmoja, jotka rakensivat polkua nykyiselle Haminalle ennen meitä, kunnes nousivat pois arjestamme jo satoja vuosia sitten.

Tuotanto: Haminan kaupunki yhteistyössä Kaakkois-Suomen ortodoksinen seurakunta

JOULUN HILJAISUUS 

Muuttuneen korona-tilanteen vuoksi ortodoksisen kirkon sisätiloihin tutustuminen on päättynyt loppuvuodeksi. Alexander Reichsteinin teoksiin voi tutustua ortodoksisen kirkon puistossa suunnitelman mukaisella aikataululla.

Keskellä ortodoksisen kirkon puistoa kohoaa ulkomuodoltaan harvinainen arkkitehti Viscontin piirtämä kirkko vuodelta 1837. Pietarin ja Paavalin kirkko avaa nyt jouluiset ovensa ja pyytää meitä etsimään joulun kauneutta. Kirkon sisällä edessäsi seisoo kuninkaan portti, jonka uusi, aidosta Lapin Tankavaaran kullasta tehty kultaus on juuri valmistunut.  Kävelet Keisarinna Katariina Suuren Haminan vierailullaan vuonna 1783 lahjoittaman sinivihreän kattokruunun alla, joka valmistettiin uralilaisesta vuorikristallista.  Näet Pyhän ihmeidentekijä Johannes Kronstadtilaisenpalveluspuvun hihat, jotka hän jätti Haminaan vuonna 1900. Toisella reunalla kirkkoa voit ihastella 1700-luvun puolivälissä maalatun suurruhtinas Aleksanteri Nevskin ikonia, jonka marsalkka Aleksander Suvorov lahjoitti kirkolle asuessaan Haminassa.

Tuotanto: Haminan kaupunki yhteistyössä Kaakkois-Suomen ortodoksinen seurakunta

JOULUVIERAITA AIVAN UUDESSA HERRA MEYERIN HOTELLISSA VUONNA 1889

Vuonna 1889 herra Meyer rakensi tämän puisen hotellin, jossa oli siipiosa sekä Fredrikinkadun että Pikkuympyräkadun puolella. Heti tämän puisen hotellin valmistuttua hän jatkoi rakentamista ja syntyi vielä kivirakennus Pikkuympyräkadun puolelle, eli nykyinen Seurahuone. Maaliskuussa 1940 Pikkuympyräkadun puoleiseen siipeen osui lentopommi ja se vaurioitui pahasti.  1947 sen paikalle nousi uusi kaupungintalo, eli nykyinen kadun kulman kivirakennus. Fredrikinkadun puoleinen siipi hotellista selvisi pommituksesta ja nyt tämä talo viettää kansamme 122. jouluaan.

Alexander Reichsteinin varjokuvateos
Animaatio Tatyana Moshkova

Animaatiota esitetään Hatsinan palatsimuseon luvalla. Kiitos Hatsinan palatsille.

Tuotanto: Haminan kaupunki