Valojen yöhön tarjotaan ensimmäistä kertaa mahdollisuus sukeltaa myös hieman etuajassa sekä jälkikäteen. Näin omaa Valojen yö -kokemusta voi mukavasti jakaa väljemmin eri päivien ajalle.

Haminan Valojen yössä saa lumoutua monin eri aistein ja osallistua myös itse aktiivisesti oman festivaalielämyksen synnyttämiseen.

ETKOT TORSTAINA 14.9.

Hamina Bastioni
Raatihuoneenkatu 12

Klo 17.30–19.30 Labyrinth of Love – UV-maalaustyöpaja
Yleisön pyynnöstä Labyrinth of love -taiteilija riikka.arte ohjaa UV-maalaustyöpajaa jo ennen varsinaista tapahtumaa! Maksuttomaan pajaan voi tulla tuunaamaan vaikkapa ikälopusta t-paidasta tai lippiksestä huikean valojenyö-pukineen! Tule tekemään itsestäsi loistava valotuote Valojen yön sykkeeseen jo ennenkuin saavut tapahtumaan perjantaina ja lauanataina. Työpaja soveltuu kaiken ikäisille, jopa ihan pienillekin oman aikuisen avustuksella.

SAAPUMINEN: Osallistujien tulee saapua Rauhankadun p-paikan puolelta (portaat alas) Hamina Bastioniin. Saapuessa kehotetaan huomioimaan, että Hamina Bastionissa on käynnissä tapahtuman valmistelutyö, joten alueella voi kuulua voimakasta ääntä ja teltan alla, hiekkakentällä voi olla liikennettä. Kulku työpajaan vain holvistonpuolta kiertävää kulkureittiä pitkin.

HUOM! Vielä lauantaina, tapahtumassa avoinna maalaustyöpaja klo 16 ja klo 19 alkaen (kesto tapahtumassa 1,5 h / paja)

Vanha uimahalli
Satamakatu 3

klo 18–21 Äänen Kosketus – Jatkumo -näyttelyn avajaiset

Tervetuloa kuvataiteilija Inari Porkan ja äänitaiteilija Riku Kantolan sekä haminalaisten nuorten kesken syntyneeseen, omalaatuiseen näyttelyelämykseen! Äänen kosketus – Jatkumo on Haminan vanhan uimahallin kahteen tyhjään allastilaan jakautuva kokonaistaide-elämys, näyttely ja installaatio. 

Kokonaisteoksen osana installaatiossa on myös Riku Kantolan luoma, yksin koettava äänistimulaatio-osuus, jonka äänitaiteilija Kantola ohjaa osallistujalle, yhdelle kerrallaan. Äänen kosketus -äänistimulaatio on kokonaisvaltainen kokemus joka menee konkreettisesti ihon alle. Äänistimulaatioon varataan oma, 25 min mittainen vastaanottoaika ajanvarauslinkistä. Myös avaisillassa on mahdollisuus varata aika äänistimulaatioon suoraan taiteilijalta. 

Näyttely on ikärajaton ja maksuton. 

ETKOT PERJANTAINA 15.9.

Hamina Bastioni
Raatihuoneenkatu 12

Klo 8–10 Labyrinth of Love -valotaidenäyttely varhaiskasvatukselle

Haminan varhaiskasvatuksen ryhmiä kutsutaan ihailemaan valotaidetta Hamina Bastionin holvistossa ja kurkistamaan näyttelyyn jo ennen sen avautumista muulle yleisölle perjantaina klo 17 alkaen. riikka.arte, jyväskyläläinen kuvataiteilija ja taideopettaja, tuo holvistoon toistamiseen UV-valotaide-installaatioista koostuvan, jännittävän labyrintin yhteistyössä Sir Michael Madnessin kanssa. Uusi installaatio tuo Haminaan ennennäkemättömiä valotaiteen elementtejä.

SAAPUMINEN: Osallistujien tulee saapua Hamina Bastioniin perjantaiaamuna Rauhankadun p-paikan puolelta (portaat alas). Saapuessa kehotetaan huomioimaan, että Hamina Bastionissa on vielä käynnissä tapahtuman valmistelutyö. Alueella voi kuulua voimakasta ääntä ja teltan alla, hiekkakentällä voi olla liikennettä, kun mm. myyntialuetta valmistellaan iltaa varten. Pääasiassa suurempi logistiikka tapahtuu kuitenkin vasta klo 12 ja 14 jälkeen. Kulku työpajaan tapahtuu jalan holvistonpuolta kiertävää kulkureittiä pitkin. Lapsiryhmiä tuovat aikuiset velvoitetaan huolehtimaan oman ryhmänsä turvallisuudesta sekä saapuessa että lähtiessä alueelta.

riikka.arte ja Sir Michael Madness ovat tehneet taidetta yhdessä monialaisesti jo vuodesta 2010. Heidän valotaideinstallaationsa ovat kiertäneet Helsingistä Enontekiölle asti. Viime vuoden Valojen yössä parivaljakon Labyrinth of Love -näyttely keräsi Haminassa yli 10 000 kävijää.

Valotaidetta riikka.artelta.
Valotaidetta, riikka.arte ja Sir Michael Madness.

 

JATKOT SUNNUNTAINA 17.9.

Vanha uimahalli
Satamakatu 3

klo 12–16 Äänen Kosketus – Jatkumo -näyttely
Kaikki ne, jotka eivät vielä ehtineet tutustua Haminan vanhan uimahallin erityiseen ääni- ja kuvataiteen kokonaisuuteen, ehtivät kokea koko komeuden vielä sunnuntai-iltapäivän aikana. Myös Äänen kosketus -äänistimulaatioon on varattavissa aikoja sunnuntaille klo 12.00 alkaen. Äänistimulaatio on kokonaisvaltainen kokemus joka menee konkreettisesti ihon alle. Siihen varataan oma, 25 min mittainen vastaanottoaika ajanvarauslinkistä.   Äänen kosketus – Jatkumo on kahteen tyhjään allastilaan jakautuva kokonaistaide-elämys, näyttely ja installaatio. Installaation aikana kokija voi käydä vuoropuhelua kahden eri tilan ja teoksen välillä. Installaatio alkaa isosta altaasta tilateoksella, joka on syntynyt yhteistyössä kuvataiteilija Inari Porkan, äänitaiteilija Riku Kantolan ja haminalaisten nuorten kesken. Installaatiossa on yksin koettava äänistimulaatio-osuus, jonka äänitaiteilija Riku Kantola ohjaa osallistujalle, yhdelle kerrallaan.
HUOMIOITAVAA osallistujalle:
Äänistimulaatiojärjestelmä vaikuttaa äänen, musiikin, äänimaisemien sekä kehoon johdetun matalataajuusresonanssin kautta.
Järjestelmässä osa äänivärähtelystä johdetaan kehon eri osiin, ja osa johdetaan auditiiviseksi (kuultavaksi) kokemukseksi monikaiutin-äänentoistojärjestelmän kautta. Yhdistelmä luo kokijalle aivan uudenlaisen tavan kokea ääntä ja taidetta.HUOM! Installaatio on lähtökohtaisesti täysin turvallinen, mutta osallistumista tulee välttää, jos sinulla on:
* epilepsia
* migreeni tai jokin muu aivoihin vaikuttava ja tämän seurauksena vakavia oireita tuottava sairaus
* yliherkkyys
* mielenterveysongelmia
* rytmihäiriöitä
* akuutti tulehdustila
* akuutti veritulppa
* aktiivinen syöpä
* flunssa ja kuume
* välilevyn pullistumat akuutissa vaiheessa
* vakava silmäsairaus (mykiön tai linssin irtoamisen vaara, silmäleikkaus)
* jos sinut on juuri avoleikattu tai sinulla on jokin muu verenvuodon vaara
* jos olet raskaana
* jos olet ottanut rokotuksen 24 tunnin sisällä
Syy: Näyttelyssä koetaan paljon eri värisiä valoja sekä ääntä fyysisenä värähtelynä kehossa sekä korvien kautta koettuna. Osallistuminen äänistimulaatioon tulee tehdä edelliset seikat huomioiden, vastuullisesti.