Haminan Valojen yö, monitaiteinen, koko perheen kaupunkifestivaali täyttää Haminan kaupunkikeskustan karnevalistisella tunnelmalla 15.-16.9. Festivaalin teemana on VÄRILOISTOA & GLITTERIÄ. Festivaaliohjelmasta löytyy valotaidetta, valaistuja kohteita ja esittävän taiteen ohjelmaa eri ikäisille ja moneen makuun. Poimi omat suosikkisi perjantain Valojen yö -ohjelmasta ja kulje oma ainutlaatuinen valopolkusi iloisen festivaalimme illassa.

Tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta myyntialueilta, kauppatorilta, Trykininpuistosta ja Hamina Bastionista voi tehdä myös hyviä ostoslöytöjä ja löytää pikkusyötävää, jotta jaksaa vaeltaa elämyskohteesta toiseen koko illan ajan. Tapahtuman vastuullisena järjestäjänä on Haminan kaupunki, ja ohjelmakohteita tarjoamassa on moninainen joukko paikallisia yhdistyksiä ja muita toimijoita. Valojen yö on todellinen yhteisön voimainponnistus. Tervetuloa viihtymään kokoaan suuremmassa pikkukaupungissa, maailmanluokan Haminassa!

OHJELMALAVAT:

Vepan lava
Haminan kauppatori, Satamakatu 12

Klo 1819.30 Vepan lavan ohjelmisto on suunnattu kaiken ikäisille ja Tivoli Huvimyllyn pomppulinna ja muut aktiviteetit ilahduttavat lapsiperheitä lavan läheisyydessä.  

Klo 18.00 Valojen yön avaus
Kymenlaakson Puhaltajien Kaponieeri-Seitsikko soittaa tapahtumalle voitokkaat alkutahdit. Haminan Nuorkauppakamarin järjestämän ”Positiivisin haminalainen” -äänestyksen tulos julkistetaan ja Positiivisin haminalainen palkitaan.

Klo 18.15 Kymenlaakson Puhaltajien Kaponieeri-Seitsikko. Esityksen kesto n. 15 min.

Klo 19.00 Sirkuskoulu Rainbow
Taidokasta akrobatiaa ja tasapainoilua nuorten artistien tekemänä. Esityksen kesto n. 15 min.

Sirkuskoulu Rainbow, Kotka.

Klo 19.15 Have Step ry, Kilpatanssi-esitys
Have Step ry:n lapsi ja nuorisoparit esiintyvät latinalaistanssien merkeissä soolona tai parin kanssa tanssien. Have Stepissä voi harrastaa tanssia lastentanssiryhmässä, käydä kehonhuolto ryhmässä, harjoitella lavatansseja, argentiinalaista tangoa tai opetella vakio- ja latinalaistansseja. Tanssia voi omaksi iloksi tai testata omaa kehitystä kilpailuissa. Tanssin voi harrastuksena aloittaa minkä ikäisenä tahansa ja harrastajia onkin seurassa lapsista senioreihin.. Esityksen kesto n. 15 min.

Klo 2022 Vepan lavan ottavat haltuun nuorten bändit ja energinen meininki!

Klo 20.00 Höpönassut
Höpönassut on Haminan kovin täytebändi. Esityksen kesto n. 45 min.

Klo 21.00 Oskari & Topi Show
Eräänä kesäiltana, Oskari lähetti Topille viestin, että meillä on keikka Haminassa. Tähän Topi vastasi sen olevan sitten niin. Näin syntyi Oskari & Topi show, joka on kahden soolotrubaduurin yhteen lyömien päiden multihuipentuma. Show tulee olemaan niin uskomaton, että yleisö tulee yllättymään siitä, mitä lavalla tapahtuu. Toisaalta niin tulevat esiintyjätkin, sillä tuskin edes he tietävät tulevaisuudesta. Esityksen kesto n. 45 min.

Ankkalampi
Haminan kesäpuisto, Mannerheimintie 12

Ankkalammen perjantai-illassa mukana myös Haminan Nuotio-Vehkat paistamassa makkaraa elävillä tulilla, tunnelmallisessa illassa.

Klo 19.00 Runouden rajoilla freejazz (Runouden rajoilla -festivaalin ohjelmaa)
Runoilijat Susi Nousiainen, Hanna Storm ja Aino-Kaisa Koistinen vs. freejazz-yhtye Ostinato-band: mitä tahansa voi tapahtua! Esityksen kesto n. 30 min.

Runoilijat vs. Freejazz -esitys Ankkalammella Valojen yössä 2022, kuva Ville Vanhala.

Klo 19.45 Janne Ensola & F Street Band
The F Street Band on vuonna 2021 Haminassa perustettu yhtye, joka soittaa Bruce Springsteenin musiikkia tunteella. Yhtye koostuu pääasiassa paikallisista pitkän linjan muusikoista ja esiintyjistä. Esityksen kesto n. 45 min.

Klo 20.45 South / East Express
South / East Express tulkitsee suomalaista kansanmusiikkia maailmanmusiikkisovituksin. Esityksen kesto n. 30 min.

Klo 21.30 Runouden rajoilla freejazz (Runouden rajoilla -festivaalin ohjelmaa)
Runoilijat Sirpa Kyyrönen ja Ilkka Tahvanainen vs. freejazz-yhtye Ostinato-band: mitä tahansa voi tapahtua! Esityksen kesto n. 30 min. 

Hamina Bastioni
Raatihuoneenkatu 12

Klo 19.00 Flamingo ry, Tanssiryhmä Surprise
Tanssiryhmä Surprise on vuodesta 2011 saakka esiintynyt haminalainen lasten ja nuorten tanssiryhmä. Ryhmän ohjaajana toimii Anna Hamitova, entinen sirkustaiteilija, ilma-akrobaatti ja rytmivoimistelun mestari. Tanssiryhmä Surprisen tanssit ovat näyttäviä show-dance tansseja. Ryhmän harrastajat harjoittelevat ahkerasti ja tykkäävät kovasti esiintymisestä. Esityksen kesto n. 15 min.

Klo 19.30 Satu Erra ja Emmi Kujanpää, Valui vartta valkeata (Runouden rajoilla -festivaalin ohjelmaa)
Runoilija Satu Erran ja kansanmuusikko Emmi Kujanpään yhteisesitys tutkii epävarmuutta 2020-luvun ihmisen kipupisteenä ja kysyy, voisiko olla vapauttavaa kohdata epävarmoina – voisiko olla parempi ihmetellä kuin julistaa. Esityksen kesto n. 30 min.

Klo 20.15 Haminan Teinisirkus, Ilma-akrobatiaa ja permanto-taituruutta
Haminan Teinisirkuksen säkenöivät tähdenlennot kurvaavat yksipyöräisillä, lennättävät vanteita ja esittelevät akrobatiataituruuttaan niin lavalla kuin ilmassa. Esityksen kesto n. 20 min.

Klo 20.45 Taiteilija Antti Pylsy, Valojongleerausta
Antti Pylsy on taiteilija, joka säveltää musiikkia, jongleeraa ja esiintyy erilaisissa tapahtumissa pienistä yksityisjuhlista suuriin festivaaleihin. Valojen yössä Antti esiintyy Bastionissa valojongleeraten säveltämänsä musiikin tahtiin. Esityksen kesto n. 10 min.

Klo 21.00 Roamin Street Band
Tamperelainen Roamin Street Band on kymmenen soittajan ja laulusolistien Piritta Lumouksen sekä Johannan Marttilan muodostama kokoonpano, jonka mukaansatempaava lavashow pohjautuu iloiseen ja tanssittavaan New Orleans -jazziin. Aikaisemmin Roamin Street Band on viidyttänyt haminalaista väkeä mm. Haminan Mosna Blues -tapahtumassa. Esityksen kesto n. 45 min.

Klo 22.00 Haminan Teinisirkus, Tuli-show
Vauhtia ja tulen lumoa luvassa Haminan Teinisirkuksen tulishowssa, joka nähdään Valojen yössä ensimmäistä kertaa Bastionin areenalla. Esityksen kesto n. 15 min.

Hamina Bastionissa avoinna non stop:

Klo 17–23 Labyrinth of Love -valotaidenäyttely
Koko tapahtumaillan ajan Hamina Bastionin holvistossa pääsee ihailemaan valotaidetta. riikka.arte, jyväskyläläinen kuvataiteilija ja taideopettaja, tuo holvistoon toistamiseen UV-valotaide-installaatioista koostuvan, jännittävän labyrintin yhteistyössä Sir Michael Madnessin kanssa. Uusi installaatio tuo Haminaan ennennäkemättömiä valotaiteen elementtejä. riikka.arte ja Sir Michael Madness ovat tehneet taidetta yhdessä monialaisesti jo vuodesta 2010. Heidän valotaideinstallaationsa ovat kiertäneet Helsingistä Enontekiölle asti. Viime vuoden Valojen yössä parivaljakon Labyrinth of Love -näyttely keräsi Haminassa yli 10 000 kävijää.

HUOM! Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös avoimia UV-maalaustyöpajoja lauantaina 16.9.

Valotaidetta riikka.artelta.
Valotaidetta, riikka.arte & Sir Michael Madness

 

Klo 17–23 Haminan Polkuautopuisto, Hamina Bastioni goes Le Mans
Hamina Bastioniin rakennettu polkuautorata tarjoaa yllin kyllin vauhtia ja viihdykettä sellaisen ystäville. Muistathan totella ratamestari-Ristoa, noudattaa autoradan ohjeistuksia, ja huolehtia hyvästä tankkauksesta sekä omasta ja kaverin turvallisuudesta!

MUUT TAPAHTUMAPAIKAT & VALOPILKUT:

Pormestarintalon Valopuisto
Mannerheimintie 7

klo 18–23 Pormestarin Valopuisto
Valoteoksia, taidetta ja puutarhan tunnelmavalaisu Valojen yön kohokohtia, must see / pakko nähdä -kohde. Kulku puutarhaan vain Galleria Ruutikellarin puoleiselta, valaistulta kujalta. Henkeäsalpaavasta fantasiapuutarhasta voi löytää toinen toistaan hurmaavampia elämyshetkiä. Puutarhan keskeisenä valoteoksena on tänä vuonna Flowers of Life -kollektiivin Waveforms-teos.

 • Waveforms-valoteos, Flowers of Life 
 • Ajatusten lento, Leena Seppä ja työryhmä 
 • Bulle de Savon, Daria Yankovich.
 • Elämästä saa myös lumoutua, Alli Peep
 • Ilo, Elina Ivakko, Anni Kanervo ja Marika Nevalainen
 • Valoteos, Jenna Mäenpää
 • Makrameevaloteos, Satu Ahlqvist-Rakkolainen
 • Menninkylä, Rannikkopajat/Kädentaito- ja taideyksikkö
 • Syksyn pisarat, Harjun oppimiskeskus Puutarha-ala/Kukka- ja puutarhakaupan osaamisalan opiskelijat
 • Meduusa, Kymenlaakson opisto/Kuvataiteen opiskelijat
 • Valosiepparit, Haminan lukion kuvataideryhmä
 • Valo-”motankat”, Pappilansalmen koulun 8. lk/valinnainen kuvataide
 • Valoteos, Kuvataidekoulun oppilaat
 • Lyhtypolku (yhteisöllinen teos), Ruissalon esikoulu/Vekkulit
 • Valomekot, Kristiina Terva-Heinonen
 • Valokukkaköynnökset, Kristiina Terva-Heinonen ja Juha Heinonen
 • Puutarhan valaisu, AK Sound and Music Service
Flowers of Life taiteilijaryhmän valotaideteos Waveforms
Flowers of Life taiteilijaryhmän valotaideteos Waveforms. Kuva: Rami Saarikorpi

Galleria Ruutikellari
Roopertinkatu 8

klo 18–23 Ilta työhuoneella -näyttely, Riikka Lenkkeri
Galleria Ruutikellan syyskuun näyttely on poikkeuksellisesti avoinna Valojen yössä ilta-aikaan. Riikka Lenkkerin näyttely Ilta työhuoneella tarjoaa katsojille mahdollisuuden tarkastella miltä taiteilijan työhuoneella näyttää silloin, kun maalaukset ovat vielä tekeillä. Lenkkeri kuvaa omaa työhuonettaan ja työskentelytapojaan Virginia Woolfilaisessa hengessä, taiteilija tarvitsee oman tilan, missä antaa teosten olla keskeneräisiä – yrityksinä, joita saatetaan hetkenä minä hyvänsä muuttaa tai maalata päälle. Näyttelyssä taiteilijan työpäivä on vaihtunut illaksi ja lähestyväksi yöksi. Maalauksien kuvakulmat ja aiheet ovat välähdyksiä taukoa pitävästä mallista, likaisesta mallipatjasta, keskeneräisistä maalauksista ja työhuoneella olevista huonekasveista. Värit eri muodoissaan, rätit ja työvälineet sekä maalaamisesta aiheutuva sotku ovat myös tarkastelun kohteena. Lenkkerin teoksissa roiskeet, maalitahrat ja lika näyttäytyvät lempeinä ja kodikkuutta luovina jälkinä työhuoneympäristössä. Tummataustaisessa omakuvassa taiteilija istuu vällyihin kääriytyneenä kännykkä kädessään väsynyt ja tyhjä ilme kasvoillaan. Myöhäinen, onnistunutkin, työrupeama kostautuu usein unettomuutena ja valvottuna yönä. Näyttelyssä on esillä maalauksia Yötä vasten ja Työhuoneella teossarjoista, joita Lenkkeri on maalannut vuodesta 2017.
Näyttely avoinna muina aikoina ke-su 3.9.-29.9. klo 11-18.

Johanneksen kirkko
Raatihuoneentori 10

Klo 17–21.30 Valopolku perheille kirkon piha-alueilla, lapset huomioiden mehu- ja piparitarjoilu.

Klo 19–21.30 Hiljentymisalttarit koko perheelle

Klo 18.00 Tuokio Bachin seurassa -urkukonsertti, esiintyjänä Pekka Soranummi. Konsertin kesto n. 60 min.

Haminan Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko (ortodoksikirkko)
Raatihuoneentori 2

Klo 18.00 Ortodoksista kirkkomusiikkia ja pyhiinvaeltajien lauluja: Uspenie-kvartetti

Uspenie-kvartetin Haminan konsertti on osa Valojen yö -kaupunkifestivaalia. Konsertin ohjelmassa on slaavilaista ja suomalaista ortodoksista kirkkomusiikkia sekä Pyhiinvaeltajien lauluja, jotka edustavat ortodoksisen jumalanpalveluksen ulkopuolista, hengellistä lauluperinnettä. Osa konsertin lauluista on taustaltaan ukrainalaisia ja mukana on myös koskettava Ukrainan ”hengellinen kansallislaulu” Molitva za Ukrainu.
Uspenie-kvartetti on helsinkiläinen, korkeatasoinen vokaaliyhtye, jonka jäsenet ovat ortodoksisen kirkkomusiikin ammattilaisia. Kvartetti on perustettu vuonna 2019 ja se tuli nopeasti tunnetuksi erityisesti korona-aikana, jolloin monijäsenisten kuorojen laulu oli kiellettyä. Kvartetin kotikirkko on Uspenskin katedraali Helsingissä, mutta se on laulanut jumalanpalveluksissa ja konserteissa ympäri Suomea, viimeksi touko-kesäkuussa Savonlinnassa ja Hailuodossa. Kvartetin esiintymiset ovat saaneet yleisön taholta poikkeuksetta hyvin ihastuneen vastaanoton. Kvartetin taiteellisena johtajana toimii Uspenskin katedraalin kanttori ja kuoronjohtaja, dir.cant. Varvara Merras.

Raatihuoneentori
Raatihuoneentori 1

Klo 18.30 Haminan Tähtikatu, Ikuiset tähdet – uusien tähtien julkistus
Haminan ensimmäiset tähdet julkistettiin Valojen yössä vuonna 2020 ja perinne jatkuu. Tähtikadun tähtiä lisätään tulleiden ehdotusten pohjalta vuoden tai kahden vuoden välein. Seuraavien vuosien aikana tähdistä on tavoitteena syntyä tasainen helminauha Raatihuoneen ympärille. Uudet Ikuiset tähdet on tänä vuonna valinnut kaupunginjohtaja Ilari Soosalu.

Haminan Taitokeskus
Raatihuoneentori 2

Klo 17–21 Haminan Taitokeskuksen lyhtypaja
Valojen yönä Haminan Taitokeskuksen kellarissa on esillä lasten taiteen perusopetuksen valmistamia töitä vuoden teemaan Väriloistoa ja glitteriä -liittyen. Paikalla on myös askartelupiste, jossa voi tehdä itselleen pienen Valojen yön kartonkilyhdyn. Tapahtuman aikana on mahdollista tutustua myös Taitokeskuksen tiloihin. Ohjelma on avoinna sekä perjantaina että lauanataina. Kellariin ja Taitokeskukseen kuljetaan rappusia pitkin. Tila ei ole esteetön.  

Trykininpuisto
Raatihuoneentori 6

Koko tapahtuman ajan: Barbie-näyteikkuna
Pikkuinfo Raatihuoneentorin ja Fredrikinkadun kulmassa tarjoilee silmäkarkkia Valojen yön kävijöille molempina tapahtumailtoina.
Tekijät: Hamina Ekami/Liiketoiminta -visuaalisen myyntityön kurssin opiskelijat

Klo 16.30, 17.30 ja 18.30 Haminan Mursu Meet & Greet – tapaa Haminan Mursu

Klo 17–19 Heijastinrasti- seikkailu lapsiperheille. Järj. Haminan avoin varhaiskasvatus

Klo 17–22 Koirien Valojen yö
Trykininpuiston kojulla on myynnissä herkkuja, leluja ja tottakai valo- ja heijastintuotteita koirille! Ohjelmassa DOGVETURE – Koirien kaupunkiseikkailu, jossa ideana etsiä yhdessä koiran kanssa piilotettuja rasteja! Tule mukaan kaupunkiseikkailuun, joka on mukavaa yhdessä oloa koiran ja vaikka koko perheen tai ystävien kesken! Ei tarvitse erillistä ilmoittautumista. Ota koira ja kaveri matkaan mukaan! Vihjekartan voit noutaa meidän Valojen Yö teltta pisteellä ja lähteä matkaan. Ohjelmaa koirille ja omistajille järjestämässä Hyvänmielen Koirakeskus, Lemmikkitarvike OnniPet ja Hyvänmielen koiraharrastajat ry.

Klo 20–22 Elävä tuli ja mystinen sointukylpy. Järj. Villa Jaakkola
Tervetuloa elävän tulen ääreen kokemaan mystistä tunnelmaa Minna Ritarin soivien kristallikulhojen äärelle.

A.W. Meyerin Hotelli
Fredrikinkatu 4

klo 17–21 Avoimet ovet ja elokuvanäytös: HAMINA-BERLIINI 1910
Haminan Linnoituksen Wanhat Talot yhdistys avaa niin kutsutun A.W. Meyerin Hotellin Fredrikin kadulla valojen yön perjantaina.
Illan ohjelmana nähdään HAMINA-BERLIINI 1910 -lyhyte
lokuvan ensiesitys. Lisäksi talon ikkunoihin rakentuu valoteos Verhon takaa.
Haminalaisia maisemia –
t
aidemyyntinäyttelystä voi tehdä hienoja taidelöytöjä ja hankkia kotiin vaikkapa uuden antiikkihuonekalun, joita tilassa kauppaa Haminan Kirppis & Antiikki. 

Kino Hamina
Raittiustalo, Isoympyräkatu 30 a

klo 16.00 Maksuton koko perheen elokuvanäytös: Elemental
Elokuva on sallittu kaiken ikäisille. Kesto on 1t 49min. Maksuttomat liput jaetaan ovelta saapumisjärjestyksessä.

Haminan pääkirjasto
Rautatienkatu 8

klo 11–21 Kirjasto on avoinna, poistokirja- ja lehtimyyntiä. Kirjastogalleriassa Haminan Taideseuran syysnäyttely: Vapaus.

klo 15–17 Kasvomaalausta lapsille

klo 18.00 Eric Lappalaisen konsertti kirjaston Kasper-salissa. Konsertin kesto n. 60 min. 

Kirjasto- ja monipalveluauto Päivänsäde
Haminan kauppatori, Puistokadun laidalla

Klo 14–18 Jarkkiksen Satutuokiot
Kirjasto- ja monipalveluauto Päivänsäteellä on Valojen yön hulinassa mahdollisuus hetkeksi rauhoittua hauskojen satujen ääreen.

Luovienalojen talon Takapiha
Rauhankatu 8

Klo 18–21 Ohjaamon ja Koppaamon tunnelmallisessa ulkorakennuksessa kahvi ja mehutarjoilu.

Tanelinkulma
Mannerheimintie 2

Klo 17.00 Kuukernuppi – loruja ja lauluja! (Runouden rajoilla -festivaalin ohjelmaa)
Kuukernuppi on pääasiassa 3–6-vuotiaille suunnattu koko perheen esitys, joka sisältää loruja ja lauluja, joihin yleisökin pääsee mukaan. Soittimina ovat mm. kanteleet, haitari ja jouhikko sekä rumpu. Muusikkoina Minna Raskinen ja Päivi Pulkkinen. Kesto n. 30 min.

Klo 18–20 Julkkarit! Mika Kempas: Kaiadas (Runouden rajoilla -festivaalin ohjelmaa)
Elävien pöydissä tutunoloiset helleenit, roomalaiset ja viimeiset bysanttilaiset, keisarit ja narrit, kirotut ja jumalten suosikit uskovat kertomuksiinsa. He istuvat hiljaa paikallaan tai nousevat huutamaan tuoleilleen ennen kuin heitä odottaa unohdus: elinkelvottomien rotko, baaritiski tai eteinen. Mika Kempaksen tuoreen Kaiadas-teoksen julkistustapahtumassa kuullaan otteita kokoelmasta, musiikkia ja Tommi Parkko haastattelee tekijää. Tarjolla pientä purtavaa.

Kauppiaantalomuseo
Kasarmikatu 6

klo 18–22 Vaivojen yö
Non-stop ohjelmaa koko perheelle: kouluikäisille etsintätehtävä Manalan halki; Mattilassa Vammaverstas klo 1821 4-6-vuotiaille (hanki vaikkapa ikioma märkivä haava, tai paise ihollesi Valojen yön vaivoiksi); kokeile lapsityötä kaivostunnelissa; kurkkaa helvetin kuiluun. Kesänäyttely ”Ennen kaikki EI ollut paremmin” avoinna viimeistä iltaa hiuksianostattavin lisäyksin. Eläviä kuolleita. 

Vaivojen yö Kauppiaantalomuseossa

Kumppanuustalo Hilma
Kadettikoulunkatu 3

klo 16–20 Avoimet ovet ja iltakahvit Hilmalla

Vanha uimahalli
Satamakatu 3

klo 17–23 Äänen Kosketus – Jatkumo -näyttely
Äänen kosketus – Jatkumo on kahteen tyhjään allastilaan jakautuva kokonaistaide-elämys, näyttely ja installaatio.
Installaation aikana kokija voi käydä vuoropuhelua kahden eri tilan ja teoksen välillä. Installaatio alkaa isosta altaasta tilateoksella, joka on syntynyt yhteistyössä kuvataiteilija Inari Porkan, äänitaiteilija Riku Kantolan ja haminalaisten nuorten kesken.Tila-installaatiossa on myös yksin koettava äänistimulaatio-osuus, jonka äänitaiteilija Riku Kantola ohjaa osallistujalle, yhdelle kerrallaan. Äänen kosketus on kokonaisvaltainen kokemus joka menee konkreettisesti ihon alle. Sen kesto on 25 min ja se koetaan äänistimulaatiojärjestelmän kautta selällään maaten. Äänen kosketus -äänistimulaatioon varataan oma vastaanottoaika ajanvarauslinkistä
Äänistimulaatiojärjestelmä vaikuttaa äänen, musiikin, äänimaisemien sekä kehoon johdetun matalataajuusresonanssin kautta. Järjestelmässä osa äänivärähtelystä johdetaan kehon eri osiin, ja osa johdetaan auditiiviseksi (kuultavaksi) kokemukseksi monikaiutin-äänentoistojärjestelmän kautta. Yhdistelmä luo kokijalle aivan uudenlaisen tavan kokea ääntä ja taidetta.HUOM! Installaatio on lähtökohtaisesti täysin turvallinen, mutta osallistumista tulee välttää, jos sinulla on:
* epilepsia
* migreeni tai jokin muu aivoihin vaikuttava ja tämän seurauksena vakavia oireita tuottava sairaus
* yliherkkyys
* mielenterveysongelmia
* rytmihäiriöitä
* akuutti tulehdustila
* akuutti veritulppa
* aktiivinen syöpä
* flunssa ja kuume
* välilevyn pullistumat akuutissa vaiheessa
* vakava silmäsairaus (mykiön tai linssin irtoamisen vaara, silmäleikkaus)
* jos sinut on juuri avoleikattu tai sinulla on jokin muu verenvuodon vaara
* jos olet raskaana
* jos olet ottanut rokotuksen 24 tunnin sisällä
Syy: Näyttelyssä koetaan paljon eri värisiä valoja sekä ääntä fyysisenä värähtelynä kehossa sekä korvien kautta koettuna. Osallistuminen äänistimulaatioon tulee tehdä edelliset seikat huomioiden, vastuullisesti.

 

Alueella kiertävät ohjelmat perjantaina:

klo 17–21 Henry Räsänen, Runon miehiä – tuokioita Haminan kaduilla (Runouden rajoilla -festivaalin ohjelmaa)
Valojen yön perjantai-illassa Haminan kaduilla voi kohdata näyttämötaiteilija Henry Räsäsen, joka esittää klassikkorunojen mieshahmoja, kuten Leinon Helkavirsien Tummaa, Räikkö räähkää ja Ylermiä, Runebergin Sotilaspoikaa ja P. Mustapään läkkiseppä Lindbladia. Millaisia miehiä he olivat? Henry Räsänen on outokumpulainen näyttämötaiteilija, joka on tehnyt kiertävää teatteria ympäri Suomea neljännesvuosisadan ajan. Runouden ja lavakomiikan yhdistäminen sekä runouden vieminen uudenlaisiin, yllättäviinkin konteksteihin on tärkeä osa Räsäsen työtä.


klo 18–20
Haminan Teinisirkus

klo 20–22 Antti Pylsy, Valojongleerausta

Haminan Runoyhdistyksen tuottama Runouden rajoilla -festivaali 14.–16.9. limittyy ohjelmistollaan Valojen yöhön tarjoten monipuolista ja laadukasta sanataiteen sisältöä monen ikäisille. Runouden rajoilla -festivaalin koko ohjelman löydät tästä linkistä.